Woonverzekeringen: schade door een bevroren waterleiding

De feestdagen staan voor de deur en daarmee ook de koudere dagen van het jaar. Wanneer het vriest heeft je woning het ook zwaarder te verduren. Met name waterleidingen en kranen willen nog wel eens stuk gaan als het vriest. De gevolgschade is verzekerd op je opstalverzekering, de reparatiekosten van de waterleiding zelf zijn daarentegen lang niet altijd verzekerd.

Opstalverzekering en inboedelverzekering

Schade die te maken heeft met bevroren waterleidingen wordt gedekt door je woonverzekeringen. Wanneer je een eigen woning hebt dan heb je twee woonverzekeringen: de inboedelverzekering en de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je woning die niet aard of nagelvast zitten aan je woning. De opstalverzekering dekt schade aan je woning zelf, alles wat juist wel aard en nagelvast zit.

Als je in een huurhuis woont dan heeft de verhuurder de opstalverzekering vaak geregeld. Hou wel rekening met je huurdersbelang. De inboedelverzekering moet je meestal zelf afsluiten.

Wat is gedekt bij schade aan en door kapotgevroren waterleidingen?

Je opstalverzekering dekt het opsporen van het lek en de gevolgschade. Met het opsporen van het lek is onder meer hak- en breekwerk en het herstel daarvan gemoeid. De gevolgschade is alle schade die is ontstaan door de kapotgevroren waterleiding. Denk hierbij aan laminaat dat is kromgetrokken of vochtplekken in je gestucte muur.

Schade aan waterleiding zelf

Het vervangen van de waterleiding zelf is lang niet bij alle verzekeraars gedekt, hoewel er uitzonderingen op de regel zijn. Controleer dit in de polisvoorwaarden van de opstalverzekering die je afsluit.

Schade aan je inboedel

Het is natuurlijk mogelijk dat de kapotgevroren waterleiding ervoor heeft gezorgd dat spullen in je woning beschadigd zijn. Wanneer deze spullen niet aard- en nagelvast zitten aan je woning behoren ze tot je inboedel en is de schade vaak gedekt onder je inboedelverzekering.

Woonverzekeringen: Extra uitgebreid vs. Allrisk

Je kunt bij de inboedel- en opstalverzekering meestal kiezen tussen de Extra Uitgebreid en de Allrisk-dekking. De Extra Uitgebreid dekking keert uit bij alle in de polisvoorwaarden genoemde schadegebeurtenissen. De Allrisk dekking keert uit bij schade door al het van buiten komende onheil, behalve de in de polisvoorwaarden uitgesloten gebeurtenissen.

Woonverzekeringen vergelijken

Heb je één of beide woonverzekering nodig, overweeg je je dekking uit te breiden of wil je gewoon eens kijken of je verzekering goedkoper kan? Via Verzekeringen-Online kun je eenvoudig online woonverzekeringen vergelijken.

 

Deel dit bericht:
Facebooktwittermail
Volg ons:
Facebooktwitter