Welke regels gelden er op de skipiste?

Weet u welke regels er gelden op de skipiste? Inmiddels zit het wintersportseizoen er bijna op maar misschien bent u vanwege de goede sneeuw condities nog van plan om richting de alpen te gaan. Miljoenen Nederlanders gaan elk jaar op wintersport en ruim 65.000 hiervan krijgen een ongeluk of zijn er bij betrokken. Dit heeft niet alleen letselschade als gevolg maar ook vaak hoge juridische kosten.  De juridische kosten ontstaan doordat veel ongelukken uiteindelijk voor de rechter komen vanwege het niet naleven van de piste regels.

 

De Fédération Internationale de Ski (FIS) heeft 10 pisteregels vastgesteld die gelden op elke skipiste:

  1. Respect voor anderen op de piste. Een skiër/snowboarder moet zich zo gedragen dat hij anderen niet in gevaar brengt.
  1. Ski/snowboard op matige snelheid en in controle. Een skiër/snowboarder moet altijd gecontroleerd naar beneden komen. Hij moet zijn snelheid aanpassen aan zijn capaciteiten en aan externe factoren zoals het weer en de drukte.
  1. Kies de juiste lijn.De skiër/snowboarder die van achteren komt moet zijn lijn zo bepalen dat hij anderen niet in gevaar brengt.
  1. Inhalen. Het inhalen van een andere skiër/snowboarder mag op elk moment maar altijd met een ruime marge om onverwachte bewegingen te kunnen opvangen. Zonder dat het gevaar oplevert.
  1. Veilig beginnen. De skiër/snowboarder die zijn weg start of weer vervolgt is verplicht om eerst naar boven en beneden te kijken. Zodat hij zeker weet dat anderen niet in gevaar brengt.
  1. Stilstaan op de piste. Tenzij het noodzakelijk is mag een skiër/snowboarder niet stilstaan op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste. Na een val op een gevaarlijke plaats is het zaak om deze plek snel weer vrij te maken.
  1. Klimmen en lopen op de piste. Een skiër/snowboarder die omhoog klimt of te voet verder gaat dient altijd aan de zijkant van de piste te blijven.
  1. Respecteer borden en markeringen. Respecteer markeringen en borden en houd u aan de aanwijzingen.
  1. Assistentie. Bij ongelukken is iedereen in de buurt verplicht om hulp te verlenen indien nodig.
  1. Legitimatieplicht. Elke skiër/snowboarder moet zich ten allen tijden kunnen legitimeren.

 

Forse straffen

Wanneer een skiër een ongeluk veroorzaakt kan dit strafrechtelijke gevolgen hebben. Hoe dit wordt behandeld hang af van het land van plaats delict. In Frankrijk gelden bijvoorbeeld weer andere regels dan in Oostenrijk. Maar ook de nationaliteit van het slachtoffer en veroorzaker speelt een rol. De straffen lopen doorgaans uiteen van forse geldboetes tot zelfs gevangenisstraffen bij een dodelijke afloop. U kunt dan door roekeloos gedrag dood door schuld ten laste worden gelegd. U kunt zich voorstellen dat deze zaken hoge juridische kosten  met zich meedragen.

Wintersportdekking

Omdat een ongeluk in een klein hoekje zit is het verstandig om voordat u op wintersport gaat goed te verzekeren. Dit kan door middel van een reisverzekering met wintersportdekking. Ook zijn er meer extra dekkingen zoals rechtsbijstand en medische kosten bijvoorbeeld. Bekijk onze reisverzekeringen op de reis pagina en sluit eenvoudig uw reisverzekering af.

Deel dit bericht:
Facebooktwittermail
Volg ons:
Facebooktwitter