Welke dekking kies je bij het afsluiten van je autoverzekering?

Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan moet je ook nadenken over de dekking die je kiest bij de autoverzekering. Je hebt keuze uit drie dekkingen: W.A., W.A. Beperkt Casco (W.A.+) en W.A. Volledig Casco (all-risk). De dekking bepaalt wat en hoeveel jij krijgt uitgekeerd wanneer je met je auto betrokken raakt bij een schadegebeurtenis. Weet jij welke dekking je nodig hebt? In dit artikel geven we je een aantal handvatten voor het bepalen van de juiste dekking voor je autoverzekering.

Dekkingen autoverzekering

Er zijn dus drie dekkingen waaruit je kunt kiezen bij het verzekeren van je auto. In het vervolg van dit blog zullen we je per dekking uitleggen welke zaken verzekerd zijn met een bepaalde dekking. Zo kun je een wel overwogen keuze maken.

W.A. (Wettelijke aansprakelijkheid)

Als je met jouw auto schade veroorzaakt aan anderen dan is de schade aan andere vergoed met een W.A.-dekking. Schade die je zelf hebt wordt met deze dekking niet vergoed.

W.A. Beperkt Casco (W.A.+)

Alle schades die onder de W.A.-dekking vallen zijn bij de W.A. Beperkt Casco dekking ook verzekerd. Als je deze dekking afsluit bij je autoverzekering dan krijg je een vergoeding als je schade hebt door diefstal, inbraak of ruitschade. Ook schade door brand- en storm is gedekt. Als je auto schade heeft en jij bent schuldig aan het veroorzaken van de schade, dan is de schade niet gedekt.

W.A. Volledig Casco (All-risk)

Met deze dekking zijn alle zaken verzekerd die ook onder de W.A. Beperkt Casco dekking verzekerd zijn. Daarnaast is schade aan je eigen auto die je zelf hebt veroorzaakt, het zij niet bewust, verzekerd. Ook schade door vandalisme wordt vergoed.

Dekking en de waarde van je auto

Als je een auto met een hoge dagwaarde hebt dan is het verstandig om een W.A. Volledig Casco (all-risk) dekking af te sluiten. Als je schade veroorzaakt dan is het herstellen van de schade ook duur. Als je een all-risk verzekering hebt hoef je niet zelf voor de kosten op te draaien. Als je een relatief goedkope auto hebt, dan is een hoge premie voor je autoverzekering waarschijnlijk minder verstandig. Je kunt de hogere premie dan beter niet betalen en dit geld gebruiken om een schade op te vangen.

Dekking en leeftijd auto

In de meeste gevallen is het zo dat hoe ouder je auto wordt, hoe minder hij waard wordt. Als je een oude auto hebt is deze vaak minder waard. Op basis van de leeftijd kun je dus beredeneren welke dekking je afsluit bij je autoverzekering. Het gaat niet altijd op maar vaak is het zo dat mensen hun auto Volledig Casco verzekeren als hij minder dan 6 jaar oud is. Auto’s met een leeftijd tussen de 6 en 9 jaar worden vaak Beperkt Casco verzekerd. Is je auto 10 jaar of ouder? Dan is het in de meeste gevallen verstandig om alleen een W.A.-verzekering te nemen. Je auto is de duurdere premie van uitgebreidere dekkingen meestal niet waard.

Autoverzekering vergelijken en afsluiten

Je kunt via deze website online autoverzekeringen vergelijken. Je kunt vooraf de gewenste dekking selecteren, je krijgt een premieoverzicht van autoverzekeringen met dezelfde dekking. Je kunt een vergelijking maken voor meerdere dekkingen, zo kun je ook het verschil in premie bekijken. Op basis hiervan kun je bepalen of jij het waard vindt om een duurdere en meer uitgebreide dekking te nemen.

 

Deel dit bericht:
Facebooktwittermail
Volg ons:
Facebooktwitter