Motorrijden in de file: De filegedragscodes

Het is een item wat al jaren voor verhitte discussies zorgt: Mogen motorrijders inhalen tijdens een file? Het officiële antwoord is ja, sinds 1991 is het in Nederland toegestaan om op de motor tussen de rijstroken met twee rijen auto’s door te rijden. Via andere delen van de weg zoals de vluchtstrook is dat uiteraard niet zo. Bij motorrijden in de file is wederzijds begrip en fatsoen van groot belang. Graag leggen wij een aantal filegedragscodes voor waaraan u zich als motorrijder en automobilist kunt houden om de verkeersveiligheid in stand te houden. Deze filegedragscodes zijn een advies en dus geen wettelijke regeling.

Gedragscodes voor motorrijders

  • Achterop komend verkeer. Let op uw aanrijsnelheid bij het naderen van een file. Gebruik eventueel uw alarmlichten en remlicht. Kijk altijd in uw spiegels of het verkeer achter u ook op tijd afremt.
  • Pas uw snelheid aan. Het snelheidsverschil tussen voertuigen in de file mag nooit groter zijn dan 10 km/h. Gebruik altijd uw richtingaanwijzers en indien nodig alarmlichten.
  • Houdt rekening met andere motorrijders. Rij rustig achter elkaar tussen de file door. Zorg dat er genoeg afstand tussen u beide blijft.
  • Wees alert op onverwachts gedrag. Denk hierbij aan automobilisten die plotseling van rijstrook kunnen wisselen, of openstaande portieren en uitstekende armen uit auto’s bij warm weer.
  • Verplaatsen naar een rijstrook. Indien de file weer op gang komt dient u zich terug te verplaatsen naar een beschikbare rijstrook. Doe dit uiteraard altijd in combinatie met uw richtingaanwijzer.

Gedragscodes voor automobilisten

  • Kijk goed in uw spiegels. Gebruik met regelmaat uw spiegels als u in de file staat. Dit om achteropkomend verkeer goed in de gaten te houden. Ook wanneer u in de file staat is dit verstandig. Motorrijders worden immers door automobilisten vaak niet opgemerkt.
  • Het midden van de rijstrook. Motorrijders halen de file tussen de rijstroken in. Wanneer u op het midden van uw eigen rijstrook rijdt hebben motorrijders voldoende ruimte om in te halen.
  • Het wisselen van rijstrook. Kijk op voorhand goed in uw spiegels voor u van rijstrook wisselt. Houdt ook altijd rekening met de dode hoek van uw spiegel.
  • Openen van uw portier. Indien u ter verkoeling uw portier wilt openen in de file dient u uiteraard eerst goed in uw spiegels te kijken. Open alleen voor verkoeling bij warm weer enkel uw ramen, of gebruik airconditioning.

Bent u nog op zoek naar een motorverzekering die perfect bij u past? Bij ons kunt u heel gemakkelijk motorverzekeringen online vergelijken. Ook kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met één van onze adviseurs. U kunt ons contacteren via 0186 60 72 68 of ons mailen.

Deel dit bericht:
Facebooktwittergoogle_plusmail
Volg ons:
Facebooktwittergoogle_plus