Inbraak en de inboedelverzekering: wat is gedekt?

Een inbraak in je woning is ontzettend vervelend. Wanneer dit gebeurt is het fijn als je een goede inboedelverzekering hebt. Want de inboedelverzekering dekt schade voortkomend uit inbraak. Als er wordt ingebroken dan ben je meestal niet alleen spullen kwijt, braakschade leidt ook tot vervelende herstelkosten. Weet jij wat precies gedekt is op je inboedelverzekering? 

Wanneer vergoedt een verzekeraar de schade?

Schade door inbraak wordt vrijwel altijd vergoed door je inboedelverzekeraar. Wel stelt je verzekeraar vaak bepaalde eisen, zeker wanneer er geen zichtbare braakschade is zal de verzekeraar op zijn minst eisen dat er aangifte bij de politie is gedaan. Dit is best logisch, want  verzekeraar moet kunnen vaststellen dat er is ingebroken. Overigens kan het goed zijn dat ook als je braakschade hebt je verzekeraar nog steeds graag een bewijs van aangifte ziet.

Wat dekt de inboedelverzekering?

De inboedelverzekering dekt schade aan de spullen in je woning. Wanneer er spullen uit je woning gestolen zijn worden deze dus vergoed. Het is in dat geval altijd handig als je de aankoopbewijzen aan de verzekeraar kan tonen. Zo kan er geen discussie ontstaan over de aanwezige spullen en de waarde ervan. Maar ook zonder aankoopbewijzen kan de schade vergoed worden. Vaak bepaalt een expert de waarde van de gestolen spullen.

Braakschade wordt in principe vergoed door de opstalverzekering. Wanneer je geen opstalverzekering hebt kun je kijken of je inboedelverzekering dekking biedt tegen braakschade. Sommige inboedelverzekeringen dekken braakschade, maar niet allemaal.

De dekking die je hebt afgesloten voor je inboedelverzekering is uiteraard ook van belang. De Allrisk-dekking is de meest uitgebreide dekking. Deze verzekering dekt in principe alle van buiten komende onheil, behalve zaken die zijn uitgesloten.

Uitsluitingen zoals lijfsieraden

Let bij het afsluiten van je inboedelverzekering dus goed op wat wel en niet verzekerd is. Zo zijn bij veel inboedelverzekeraars lijfsieraden slechts tot een bepaald bedrag verzekerd. Hetzelfde geldt voor audio- en computerapparatuur.

Eigen risico

Zoals bij de meeste verzekeringen kent ook de inboedelverzekering normaal gesproken standaard een eigen risico. Ga je online een inboedelverzekering afsluiten? Controleer dan hoe hoog het eigen risico van jouw inboedelverzekering is. Zo kom je in geval van schade niet voor vervelende verrassingen te staan.

 

 

Deel dit bericht:
Facebooktwittermail
Volg ons:
Facebooktwitter