Inboedelverzekering: het verschil tussen dagwaarde en nieuwwaarde

Bij het afsluiten van een inboedelverzekering wordt de inboedelwaarde berekend aan de hand van de gegevens van je woning, inkomen, huisnummer en postcode. Verzekeraars vergoeden inboedel op basis van nieuwwaarde en/of dagwaarde. Wat is nu precies het verschil?

Inboedel dagwaarde

De verzekeraar vergoedt de dagwaarde indien de inboedel minder waard is dan 40% van de nieuwwaarde. Hiervoor wordt een afschrijvingstabel gebruikt door de verzekeraar. Stel je hebt een televisie gekocht voor €1.500 en deze wordt afgeschreven in drie jaar. De afschrijving is dan €500 per jaar. Bij diefstal van de televisie na twee jaar is de restwaarde €500. Dat is minder dan 40% van de nieuwwaarde. In dat geval keert de verzekeraar dan ook de dagwaarde uit.

Inboedel nieuwwaarde

De verzekeraar kan de inboedel ook vergoeden tegen nieuwwaarde. Dit is het bedrag dat nodig is om een nieuw en gelijkwaardig product te kopen. Stel, je hebt een televisie van een paar maanden oud en deze wordt gestolen bij een inbraak. In dat geval krijg je de televisie vergoed op basis van de nieuwwaarde zodat de verzekeringnemer gelijk een nieuwe en gelijkwaardige televisie kan kopen. Bij beschadiging van een dergelijk product komt er echter iets anders om de hoek kijken, de restwaarde. Hierbij wordt het verschil tussen de nieuwwaarde en de restwaarde vergoed.

Kostbare spullen

Het afsluiten van een inboedelverzekering heeft nog wel wat extra aandacht nodig. De inboedelverzekering verzekerd namelijk niet alles. Er zijn bijvoorbeeld verzekeraars die bepaalde spullen uitsluiten van de verzekering zoals je televisie of laptop. Het is daarom verstandig om goed de polisvoorwaarden door te lezen. Zo heeft ook iedere verzekeraar aparte maximum bedragen voor kostbare spullen zoals audio- en computerapparatuur en sieraden. Let daarom goed, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Ben je op zoek naar een inboedelverzekering en wil je zelf jouw inboedelverzekering online vergelijken om de beste of goedkoopste inboedelverzekering te vinden? Dat kan via Verzekering-Online. Gebruik onze vergelijktool of neem contact op met onze medewerkers, zij helpen jou graag verder.

 

Deel dit bericht:
Facebooktwittergoogle_plusmail
Volg ons:
Facebooktwittergoogle_plus