Schade en eigen risico zorgverzekering verhalen na een aanrijding

Mocht het gebeuren dat u betrokken raakt bij een aanrijding en in het ziekenhuis behandeld dient te worden, dan is er sprake van letselschade. De ziekenhuiskosten vallen dan automatisch onder de dekking van uw basisverzekering. Mocht u nog beschikking hebben over uw eigen risico dan betaald u dus 385 euro. Er is een mogelijkheid om deze kosten te verhalen bij de veroorzaker en zijn verzekeraar.

Wie is er schuldig?

Zoals bij ieder ongeval moet er eerst worden vastgesteld wie er aansprakelijk is voor de gemaakte schade. Dit kan afhankelijk van de situatie soms erg lang duren omdat de tegenpartij ontkent. In de meeste gevallen is het direct duidelijk wie de schuldige is. In dit geval kunt u zelf die persoon aansprakelijk stellen of een rechtsbijstandverzekering inschakelen om u daarbij te helpen.

Aansprakelijkheid en schadevergoeding

Het is wettelijk verplicht om binnen 3 jaar na het ongeval de veroorzaker of zijn verzekeraar een brief te schrijven omtrent uw schadevergoeding. Het meest logische is natuurlijk om direct na het ongeval de gegevens van de veroorzaker te vragen en zo snel mogelijk deze brief te regelen. Ook dient u na het ongeval de gegevens van de autoverzekering van beide partijen met elkaar uit te wisselen.

Aangezien de meeste mensen ook een aansprakelijkheidsverzekering hebben en het vaak niet alleen om een auto ongeluk gaat dient u ook te vragen naar deze gegevens bij de tegenpartij. Dit zodat u in alle gevallen direct contact kunt opnemen met de verzekeraar van de tegenpartij. In sommige gevallen is het voor u misschien niet mogelijk om direct aan deze gegevens te komen na het ongeval. Dit omdat u misschien met spoed naar het ziekenhuis bent vervoerd door een ambulance. In dit geval kunt u gelukkig altijd contact opnemen met de politie. Deze zijn bij ernstige ongelukken vaak nog wel aanwezig en hebben dan ook de gegevens van de tegenpartij genoteerd.

Wat als de dader onbekend is?

Helaas wil het wel eens gebeuren dat de schuldige van een ongeluk er vandoor gaat of valse gegeven opgeeft. Om in deze gevallen toch aanspraak te kunnen maken op een schadevergoeding kunt u voor auto ongelukken terecht bij het waarborgfonds motorverkeer. Dit kan echter alleen in het geval van een auto ongeluk. Bij een aanrijding tussen niet gemotoriseerd verkeer zoals een fietser of voetganger kunt u niet terecht bij het waarborgfonds en is het helaas onmogelijk om de schade te verhalen.

Het nut van een rechtsbijstandverzekering

Mocht u dus over een rechtsbijstandverzekering beschikken dan kunt u dus ook uw verzekering inschakelen om u te helpen. Uw verzekering zal dan proberen de tegenpartij aansprakelijk te stellen. Let wel dat de schade hoger moet zijn dan 150 euro om gebruik te kunnen maken van de rechtsbijstandverzekering. Zodra uw verzoek in behandeling word genomen krijgt u een letselschadespecialist toegewezen die uw zaak in behandeling zal nemen. De kosten van deze specialist en rechtshulp zijn voor u als verzekerde gratis. In het geval van een auto-ongeluk moet u wel de module “verkeer” hebben afgesloten of een rechtsbijstandverzekering hebben bij uw autoverzekering. Let wel u heeft er echter dus maar 1 nodig en dus niet beide.

Wij hopen u bij deze voldoende te hebben geïnformeerd over het eigen risico zorgverzekering. Mocht u hierover echter meer willen weten dan kunt u contact opnemen door te bellen met 0186-607268 of via de mail.

Deel dit bericht:
Facebooktwittermail
Volg ons:
Facebooktwitter