Autorijden na een operatie of met medicijnen

Heeft u een operatie ondergaan of begint u met medicijnen? Dan vraagt u zich misschien af of het nog verantwoord is om in uw auto te rijden. Het is heel belangrijk dat u hier zelf eerst bij stilstaat en deze afweging maakt voordat u gaat rijden. Volgens de Nederlandse wet dient u rijgeschikt te zijn om te mogen rijden in een auto. Mocht dit niet het geval zijn en u stapt toch in de auto dan brengt u zichzelf en anderen in gevaar. Ook heeft u geen recht op vergoeding in het geval van schade.

Wie bepaalt of u mag autorijden na een operatie of met medicatie?

Na een operatie is het logisch dat u twijfelt of u mag autorijden. Omdat de rijgeschiktheid gevolgen kan hebben voor de dekking van uw autoverzekering. Vaak legt men deze vraag neer bij ons als verzekeraar. Echter zijn wij niet in staat deze boordeling te maken en hebben wij hier ook geen bevoegdheid toe. Wel kunnen wij u vertellen waar u terecht kunt met deze vraag.

Bij wie kunt u terecht?

  • Medisch specialist of huisarts

Uw eerste aanspreekpunt is natuurlijk de medisch specialist die u behandelt. De art/huisarts die u behandelt kent uw situatie en medicatie immers het beste. Hij kan daarom in de meeste gevallen ook beoordelen of u weer auto kunt rijden. Mag u op het advies van uw arts autorijden? Dan nemen wij het advies van de arts natuurlijk over. Mocht uw arts terughoudend zijn en u wilt toch autorijden? Dan bent u verplicht de situatie voor te leggen aan het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR).

  • Het CBR

Het CBR kan beoordelen of u rijgeschikt bent op basis van de Eigen Verklaring. Deze verklaring heeft u ook moeten invullen tijdens uw rijexamen. In het formulier staan vragen m.b.t. uw gezondheid. Naar aanleiding van dit formulier kan het CBR bepalen of u verplicht bent een bezoek te brengen aan een art of medische specialist die uw situatie zal beoordelen. Hierna kan het zijn dat u een rijtest moet afleggen. Dit alles kan aardig wat tijd in beslag nemen en daarom is het belangrijk dat u uw verklaring snel indient. Als de beoordeling van het CBR positief is kunt u zonder zorgen de weg weer op. Het advies van het CBR is bindend

Heeft u verder nog vragen omtrent de dekking van uw autoverzekering? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op via 0186 60 72 68 of mail ons. Wij wensen u veel succes met uw herstel en wensen u vele veilige kilometers!

Deel dit bericht:
Facebooktwittergoogle_plusmail
Volg ons:
Facebooktwittergoogle_plus