Auto uitlenen, hoe zit het met uw autoverzekering?

Iedereen die een auto heeft leent deze wel eens uit aan een familielid of een kennis. Natuurlijk is dit geen probleem, echter dient u wel met een aantal feiten rekening te houden. Want hoe dit het met uw autoverzekering als een andere bestuurder uw auto total loss rijdt? Of iemand met uw auto aanrijdt?

Autoverzekering geldig bij uitlenen

Als de bestuurder van uw auto een rijbewijs heeft en u hem toestemming heeft gegeven in uw auto te rijden klopt het dat uw autoverzekering geldig is in het geval van autoschade. Wel is het belangrijk dat het gaat om een incidentele uitleen. Leent u de auto vaak uit aan bijvoorbeeld uw kind dan is het verstandig de autoverzekering op naam van uw kind te zetten of hem als regelmatige bestuurder op uw polis aan te duiden.

Auto uitlenen en schadevrije jaren

Welke schade u vergoed krijgt, hangt af van uw verzekering. Alleen de verplichte WA-verzekering? Dan is alleen de schade gedekt die met uw auto is toegebracht aan anderen. Heeft u daarnaast een beperkt Casco- of Allrisk verzekering, dan krijgt u, afhankelijk van uw dekking, ook schade aan uw eigen auto vergoed. Schade claimen bij uw verzekeraar heeft altijd gevolgen voor de schadevrije jaren, ook als de schade is veroorzaakt door een andere bestuurder.

Autoschade verhalen op autolener

Indien de gemaakte autoschade niet is gedekt op uw autoverzekering blijft u verantwoordelijk voor de gemaakte kosten. U kunt altijd proberen de schade te verhalen op de autolener, echter zal dit de onderlinge verhouding niet ten goede komen. Indien u niet verzekerd bent voor juridische kosten kan deze procedure ook nog eens duur uitpakken.

Auto uitlenen en boetes

Mocht degene die uw auto leent geflitst worden dan moet u volgens de wet de boete betalen. Indien het gaat om een zware verkeersovertreding (eventueel gemaakt in het buitenland) dan kunt u de gegevens van de bestuurder doorgeven. De boete zal dan uiteindelijk op hem worden verhaald.

Wat kunt u doen?

Ook al vertrouwt u degene die uw auto leent voldoende, maak dan toch vooraf goede afspraken voor als er iets gebeurt. Duidelijke afspraken zijn:

• Wie de boete betaalt
• Wat als er ‘eigen schuld’ schade ontstaat
– Hoe de schade te verrekenen en/of
– Hoe de no-claim kosten te verrekenen
• Over het afsluiten van aanvullende dekkingen

Verzekeringen bij auto uitlenen

• Indien u uw auto vaak uitleent: Aanvullende autoverzekering
• Voor schade aan uw auto: WA-verzekering, Beperkt Casco of een Allriskverzekering
• Indien er iets gebeurd met de autolener tijdens de rit: Inzittendenverzekering
• Mocht iemand anders schade veroorzaken aan uw auto: Rechtsbijstandsverzekering

 

Deel dit bericht:
Facebooktwittergoogle_plusmail
Volg ons:
Facebooktwittergoogle_plus