Alles wat je moet weten over een kampeerautoverzekering

Heerlijk op vakantie met je eigen (gehuurde) kampeerauto. Een luxe waar steeds meer mensen graag gebruik van maken. Wanneer je op pad gaat met een kampeerauto – ook wel camper genoemd – ben je wettelijk verplicht om een camperverzekering af te sluiten voor mogelijke schade die je kunt veroorzaken aan (eigendom van) een ander. Deze schade valt onder de dekking van Wettelijke Aansprakelijkheid, de WA verzekering. In dit artikel bespreken we welke verzekeringen er allemaal van toepassing zijn wanneer je met een camper vertrekt.

Het belang van een camperverzekering

Stel je voor dat je op vakantie bent met de camper en door een inschattingsfout de tent van de buren op de camping omver rijdt. Met een WA verzekering ben je dan gedekt voor de kosten van de schade die je hebt veroorzaakt. Zonder een WA verzekering mag je de weg niet op met je camper. Je verzekert je immers voor schade die je aan een ander kunt toedoen.

Naast een WA kun je ook een aanvullende verzekering afsluiten voor bijvoorbeeld schade aan je eigen wagen, of voor diefstal of brand. Dit wordt ook wel de cascodekking genoemd.

Aanvullend verzekerd op reis

Wanneer je een aanvullende verzekering afsluit voor je kampeerauto, controleer dan goed wat de voorwaarden zijn bij je verzekeraar en wat er nou precies onder je dekking valt. Zo zijn er verzekeraars die de optie geven om aanvullende risico’s mee te verzekeren naar eigen behoefte. Naast de verplichte WA kun je kiezen voor beperkt aanvullend of een All Risk verzekering.

Typen verzekeringen voor de camper

Niet iedereen wil dezelfde verzekering afsluiten voor zijn of haar kampeerwagen. Daarom bestaan er verschillende dekkingen waarbij je extra risico’s kunt opnemen in je verzekering. Per verzekeraar kan de naam iets afwijken, maar de algemene inhoud komt overeen.

Let er echter wel op dat details zoals kosten en uitzonderlijke risico’s ook per verzekeraar kunnen variëren. Lees dan ook altijd goed de voorwaarden voordat je een verzekering afsluit.

  • De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Zoals eerder al benoemd is deze verzekering verplicht. De WA kun je zien als een soort basisverzekering waar je mee van start gaat wanneer je met een camper op pad gaat. Deze verzekering zorgt er dus voor dat je gedekt bent voor schade die je bij een ander veroorzaakt.
  • Beperkte Casco-dekking. Deze beperkt aanvullende verzekering geeft dekking bij zaken als brand, diefstal of ruitschade. De WA verzekering is automatisch opgenomen in de beperkt casco-dekking waardoor je dus automatisch ook verzekerd bent voor per ongeluk gemaakte schade bij anderen.
  • All Risk verzekering. De naam zegt het al, met deze verzekering ben je verzekerd van een dekking bij alle vormen van schade aan je eigen camper. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade die je bij een ander veroorzaakt.

Trek er dus voorbereid en verzekerd op uit en verdiep je van te voren goed in de typen verzekeringen voor je camper. Dat maakt de reis een stuk aangenamer.

Wij wensen je alvast een goede reis!

Deel dit bericht:
Facebooktwittermail
Volg ons:
Facebooktwitter