Pensioen opbouwen

pensioen

Pensioen opbouwen

Pensioen van uw werkgever is een broodnodig aanvulling op de AOW-uitkering die u op uw oudedag van de overheid ontvangt. De AOW is mager. Als u uw huidige levensstandaard wilt aanhouden, is het meestal noodzakelijk om er een aanvullend inkomen bij te hebben. Het is dus belangrijk om pensioen opbouwen te starten

Opbouwen pensioen

Bijna alle mensen in loondienst bouwen pensioen op. Dat is echter geen wettelijk recht. Er zijn ook werkgevers die geen pensioen regelen. De werknemers kunnen dat niet alsnog eisen. Pensioen opbouwen is een afspraak die gemaakt wordt bij het bepalen van de arbeidsvoorwaarden. Áls een werkgever een pensioenregeling heeft, dan moeten alle medewerkers hier wel gebruik van kunnen maken. Dat mag dus niet per persoon verschillen.

Pensioen opbouwen

Wanneer ga je pensioen opbouwen? Als je werkt voor een werkgever met een pensioenregeling dus. Vroeger moest je 25 jaar zijn voordat je mee mocht doen, dat is nu niet meer aan de orde. Er kan in de regeling staan dat je pas gaat meedoen als je 21 jaar bent. Dat is wettelijk de minimumleeftijd. In veel pensioenregelingen staat dat je al eerder kunt deelnemen.

Pensioen premie

Voor een pensioen moet premie betaald worden. Sommige werkgevers bieden een premievrij pensioen aan, dat betekent dat de werkgever het pensioen helemaal betaalt. Meestal moet de werknemer ook een bijdrage betalen. Die eigen bijdrage wordt ingehouden op het loon. Op de loonstrook is dan te zien of u pensioen opbouwt.

Pensioen overzicht

Zolang u bij de werkgever met de pensioenopbouw werkt, krijgt u elk jaar een pensioenoverzicht. Daarop kunt u zien hoe het staat met de opbouw van uw pensioen. Er staat ook op wat u later aan pensioenbetalingen kunt verwachten.