Lijfrente en het belastingvoordeel

lijfrente

Met een lijfrente regelt u een extra inkomen voor uw oudedag. Dat is prettig, met de onzekerheid rondom de AOW en de pensioenen. Bovendien kunt u met een lijfrente profiteren van een leuk belastingvoordeel.

Lijfrente

De overheid vindt het belangrijk dat we allemaal een redelijk inkomen hebben als we de pensioenleeftijd hebben bereikt. Omdat de AOW alleen allang niet meer voldoende is om van te leven, is het belangrijk om daarnaast een aanvulling op uw inkomen te hebben.

Belastingvoordeel

Het belastingvoordeel zorgt ervoor dat het financieel ook nu al interessant is om te kiezen voor een lijfrente. Het belastingvoordeel dat u kunt krijgen zit in een aftrekpost. Geld dat u nu inlegt in een lijfrente, kan voor de belasting van het inkomen afgetrokken worden. Daardoor wordt het inkomen waarover belasting betaald moet worden lager – en daarmee het te betalen bedrag aan inkomstenbelasting. Wie 52% belasting betaalt over de top van zijn inkomen, heeft met de lijfrente aftrek dus 52% voordeel over het ingelegde bedrag.

Lijfrente en fiscale formule

Nu mag u niet zomaar ieder willekeurig bedrag als aftrekpost voor een lijfrente opvoeren. U moet wel voldoen aan de voorwaarden voor de zogenaamde jaarruimte. Dat is voor de lijfrente een fiscale formule waarmee berekend wordt of u een pensioentekort heeft, en hoe groot dat dan is. Om die jaarruimte te berekenen heeft u uw inkomensgegevens nodig, en de zogenaamde ‘factor A’. Deze factor A staat voor de aangroei van uw pensioen – deze krijgt u van uw pensioenfonds in een brief.

Reserveringsruimte bij lijfrente

Naast de jaarruimte is er nog een mogelijkheid: de reserveringsruimte. Daarmee kunt u de jaarruimte die u hebt laten liggen alsnog gebruiken. Tot zeven jaar terug kan de niet-gebruikte jaarruimte zo toch nog benut worden.

Belasting aftrek bij lijfrente

De belastingaftrek is overigens geen simpel cadeau van de fiscus. Er wordt wel een aantal eisen gesteld de lijfrente die u afsluit. En over de uitkeringen die u later gaat ontvangen uit de lijfrente, moet u dan wel belasting betalen. Het is dus in feite uitstel van belastingbetaling: nu aftrek, later heffing. In de tussentijd kunt u met het belastingvoordeel leuke dingen doen.

Lagere belasting bij pensionering

Een aanvullend voordeel is het belastingpercentage. Voor de meeste mensen geldt dat ze na pensionering een lager belastingpercentage betalen dan daarvoor. Dan is het percentage dat ze te zijner tijd gaan betalen dus lager dan de aftrek, wat een mooi voordeel oplevert.