Lijfrente

lijfrente

Lijfrente, wat is het eigenlijk?

Een lijfrente is letterlijk ‘een rente op je lijf’. Met het woord ‘rente’ wordt hier bedoeld: een ‘periodieke uitkering’. De lijfrente dus! Dat is een bedrag dat uitbetaald wordt per maand, kwartaal of jaar.

Lijfrente uitbetalen

Of het bedrag uitbetaald wordt, hangt bij de lijfrente af van ‘het lijf’. Daarbij gaat het erom of de persoon waar het om gaat nog in leven is. We gaan er vanuit dat u dat zelf bent.

Levenslange lijfrente

Als u in leven bent, keert de lijfrente dus iedere maand (of ieder kwartaal of jaar) het afgesproken bedrag uit. Dat kan doorgaan totdat u komt te overlijden, dan gaat het om een ‘levenslange lijfrente’.

Tijdelijke lijfrente

Een tijdelijke lijfrente kan ook: duurt de uitkering tot de einddatum, tenzij u eerder overlijdt. Bij uw overlijden stopt de lijfrente met uitbetalen.

Term lijfrente

De term ‘lijfrente’ gebruikt men ook wel voor iets anders. Ook het opbouwen van kapitaal voor het aankopen van een lijfrente wordt vaak al zo genoemd. Dat opbouwen van kapitaal kan op twee manieren: met één storting of door iedere maand (of ieder jaar) een bedrag in te leggen. De storting in één keer heet een koopsom. Betalen in stukjes noemen we periodieke premiebetaling of inleg.

Lijfrente afsluiten

Een lijfrente kon vroeger alleen maar afgesloten worden bij een verzekeringsmaatschappij. Het was dan ook een polis, een verzekering.

Tegenwoordig kunt u voor een lijfrente ook terecht bij een bank. Dan is het géén verzekering en is er geen polis. Het is dan een spaarrekening, of het zit in beleggingen. We hebben het dan over een bancaire lijfrente.

Bancaire lijfrente

Er zit een belangrijke verschil tussen een verzekerde lijfrente en een bancaire lijfrente. Dat verschil zit in wat er gebeurt bij overlijden. De uitkeringen stoppen, dat is duidelijk. Maar wat gebeurt er met het geld dat dan nog ‘over’ is? Er was immers een bepaald kapitaal, dat uitgesmeerd over een afgesproken periode uitbetaald zou worden.

Verzekerde lijfrente

Bij een verzekerde lijfrente is het overlijden van de verzekerde in het voordeel van de verzekeringsmaatschappij. Het geld dat dan nog niet is uitbetaald is niet voor de nabestaanden, de verzekeraar mag dat houden.

Bij een bancaire lijfrente is het geld dat over is wel voor de nabestaanden. Dit betekent wel dat de bank geen voordeel kan hebben bij overlijden. Die kans op voordeel is bij een verzekerde lijfrente verwerkt in de uitkeringen. Als alles verder hetzelfde is, zal de uitkering bij een verzekerde lijfrente daarom hoger zijn.