Gouden handdruk

gouden-handdruk

Voordelen stamrecht bv

De fiscus ziet de gouden handdruk die u na uw ontslag meekrijgt van uw werkgever, als loon. Daarover moet loonbelasting worden betaald. U kunt die belasting op drie manieren met de fiscus verrekenen:

  • U betaalt de verschuldigde loonbelasting meteen. Dit pakt meestal heel onvoordelig uit. Dankzij het grote bedrag ineens valt u in een hogere tariefgroep, misschien wel in de hoogste. Dan mag u 52 procent van uw gouden handdruk inleveren.
  • U koopt met uw gouden handdruk bij een verzekeraar een lijfrente in. Dat heet een goudenhanddrukverzekering. Nu krijgt u de ontslagvergoeding uitgekeerd in kleine porties, bijvoorbeeld maandelijks. U betaalt alleen belasting over die porties. Nu zit u waarschijnlijk in een lagere tariefgroep. Over het kapitaal dat nog vaststaat, betaalt u geen belasting. U kunt ook afspreken dat de uitkeringen pas beginnen na uw pensioen.
  • U gebruikt de gouden handdruk om een stamrecht-BV op te richten. Dat is een aantrekkelijke mogelijkheid als de ontslagvergoeding hoger is dan 50.000 euro.

Een stamrecht-BV keert de gouden handdruk ook uit in porties en biedt daarbij dezelfde voordelen als een goudenhanddrukverzekering. U betaalt belasting over het deel dat u uitgekeerd krijgt, maar niet over het deel dat nog onder het beheer van de stamrecht-BV valt. Die belasting is overigens nog steeds loonbelasting. De Belastingdienst ziet de uitkeringen als loon uit vroegere werkzaamheden.

Er zitten echter ook voordelen aan de stamrecht-BV die de goudenhanddrukverzekering niet heeft. Daar beheert de verzekeringsmaatschappij het geld voor u. Bij de stamrecht-BV beheert u het zelf. U hebt dus ook de beschikking over het bedrag dat nog niet is uitgekeerd:

  • U kunt het geld vastzetten tegen een aantrekkelijke rente.
  • U kunt het geld gebruiken om te beleggen. Als u het goed doet, levert dat een aantrekkelijk rendement op.
  •  U kunt het geld in de stamrecht-BV gebruiken als startkapitaal voor een eigen onderneming.
  •  U kunt zelfs uw stamrecht-BV gebruiken als bankier en daar een lening afsluiten. Overigens moet u dat geld wel terugbetalen, mét een marktconforme rente.

Kortom, er zitten heel wat voordelen aan een stamrecht-BV. Een nadeel is er ook: aan een stamrecht-BV zijn kosten verbonden. De oprichting kost geld en er zijn ook jaarlijks terugkerende kosten.