Gouden handdruk

gouden-handdruk

Uitkering gouden handdruk

U bent ontslagen, maar u krijgt als compensatie een gouden handdruk mee. Dat bedrag wordt niet gekort op uw WW-uitkering. Maar natuurlijk is de Belastingdienst wel in uw gouden handdruk geïnteresseerd. Die ziet het bedrag als loon en gaat loonbelasting heffen volgens het geldende tarief. Als het bedrag hoog is, zit u al gauw in het hoogste tarief en mag u 52 procent inleveren. Als uw vermogen dankzij de gouden handdruk boven een kritische grens komt (ca. 20.000 euro), loopt u bovendien het risico dat u een vermogensrendementsheffing moet gaan betalen. Die bedraagt 1,2 procent van uw vermogen per jaar.

Is de gouden handdruk maar een bescheiden bedragje, dan houdt de Belastingdienst maar een klein deel in. Het is ook mogelijk dat u genoegen neemt met de hoge heffing, omdat u het resterende geld direct nodig hebt. Had u een leaseauto van de zaak die u nu kwijt bent? Dan kunt u van het restant van de gouden handdruk een nieuwe auto kopen.

Als u het geld niet direct nodig hebt, kunt u de gouden handdruk beter omzetten in een periodieke uitkering. Dan betaalt u alleen belasting over die uitkering en zit u meestal in een lagere tariefgroep. Per saldo betaalt u dan minder belasting. U kunt dat op twee manieren voor elkaar krijgen:

  • U koopt met uw gouden handdruk een lijfrente aan. Deze vorm van lijfrente wordt wel een goudenhanddrukverzekering genoemd. U geeft het kapitaal in bewaring bij een levensverzekeraar of een pensioenfonds. Die zorgt dat u op gezette tijden een uitkering uit de gouden handdruk krijgt en beheert het resterende kapitaal. U kunt de uitkeringen meteen laten beginnen, maar u kunt ze ook uitstellen tot een later tijdstip. Dan wordt de gouden handdruk een (extra) pensioen of een vervroegd pensioen.
  • Is uw gouden handdruk hoger dan 50.000 euro? Dan kunt u eens nadenken over een eigen stamrecht-BV. Dan sticht u in zekere zin uw eigen levensverzekeringsmaatschappij, die op een gegeven moment uw periodieke uitkeringen gaat verzorgen. Net als bij de goudenhanddrukverzekering kan dat ook wachten tot uw 64e of uw 65e.

Een voordeel van de stamrecht-BV is dat u ook beschikt over het kapitaal. U kunt het vastzetten, u kunt het beleggen, u kunt er ook een eigen bedrijf mee beginnen. En om op die auto van daarstraks terug te komen: u kunt bij uw eigen stamrecht-BV een lening afsluiten en daarvan die auto betalen. Alleen moet u wel een marktconforme rente betalen als u de lening terugbetaalt. Die rente komt straks weer ten goede aan uw uitkering.