Gouden handdruk

gouden-handdruk

Ontslagvergoeding uitkering

Voor de Belastingdienst is een ontslagvergoeding loon. Daarover moet u loonbelasting betalen. De Belastingdienst hanteert verschillende tariefgroepen al naar gelang de hoogte van het bedrag. Als uw ontslagvergoeding hoog is (en een ton is helemaal geen uitzondering bij een ontslagvergoeding), valt u in het hoogste tarief van 52 procent. Bovendien loopt u de kans dat uw vermogen dankzij het restant van de ontslagvergoeding boven een kritische grens komt. Dan betaalt u bovendien een vermogensrendementsheffing van 1,2 procent over uw kapitaal.

Betaalt u liever wat minder? Dan kunt u de ontslagvergoeding ergens apart zetten en zorgen dat u hem in kleine porties krijgt, dus als periodieke uitkering. U mag zelf kiezen of u eens per jaar, eens per kwartaal of elke maand een uitkering wilt. Die uitkering is belast, maar meestal zit u niet in het hoogste tarief van 52 procent. Het bedrag dat nog niet is uitgekeerd, wordt niet belast en mag intussen nog wat groeien.
Hebt u het geld niet meteen nodig? Dan kunt u die periodieke uitkering uitstellen tot uw 65e of wat eerder. Dan hebt u een (extra) pensioen of een vervroegd pensioen.

U mag in dit geval uw ontslagvergoeding niet zelf beheren. U moet hem bij een ander in bewaring geven. Dat kan op twee manieren:

  • U geeft uw ontslagvergoeding in beheer bij een verzekeraar. Dan sluit u een stamrechtverzekering of goudenhanddrukverzekering af. De verzekeraar zorgt dat u op de juiste tijden een uitkering krijgt.
  • U zet met uw ontslagvergoeding een stamrecht-BV op. Dat doet u in nauwe samenspraak met de Belastingdienst. Uw stamrecht-BV zorgt voor de uitkeringen en beheert het resterende kapitaal. Eigenlijk hebt u er zo via een omweg voor gezorgd dat u tóch zelf uw ontslagvergoeding mag beheren.

Met een stamrecht-BV hebt u de meeste mogelijkheden. U kunt het kapitaal apart zetten tegen een hoge rente. U kunt er ook mee gaan beleggen of het gebruiken als startkapitaal voor een eigen bedrijf. U kunt zelfs aan uzelf een lening verstrekken – alleen moet u die wel terugbetalen met een marktconforme rente. Er is één nadeel: er zijn behoorlijk wat kosten verbonden aan een stamrecht-BV. Daarom is deze oplossing alleen aan te bevelen als de ontslagvergoeding hoger is dan zo’n 50.000 euro.

We kunnen ons voorstellen dat u pas een beslissing wilt nemen als u een deskundige gesproken hebt, die u een onafhankelijk advies kan geven. Wij kunnen u met zo iemand in contact brengen!