Gouden handdruk

gouden handdruk

Ontslagvergoeding belasting

Over uw ontslagvergoeding moet u belasting betalen. Voor de Belastingdienst is de ontslagvergoeding loon. Wanneer de vergoeding aan u wordt uitgekeerd, wordt deze belast in box 1. Is het een hoog bedrag, dan hanteert de Belastingdienst het hoogste tarief van 52 procent.

Belasting betalen moet u in elk geval. Maar aan het hoogste tarief kunt u ontkomen. Als u de ontslagvergoeding in porties ontvangt, betaalt u over elke portie apart belasting. Dat heeft plezierige consequenties:

  • U krijgt minder ineens. Dat betekent dat u in een lagere tariefgroep zit. Dus betaalt u per saldo minder belasting.
  • Als u de uitbetaling in porties kunt uitstellen tot na uw pensioen, betaalt u doorgaans nóg minder belasting.
  • Het deel dat nog niet is uitgekeerd, kan intussen onbelast aangroeien. U kunt het geld vastzetten of ermee gaan beleggen.

Als u niet meteen alles met de fiscus wilt afrekenen, kunt u de ontslagvergoeding als ‘stamrecht’ laten uitkeren. Een stamrecht is een aanspraak op periodieke uitkeringen ter vervanging van gederfd of te derven loon. U mag zelf kiezen of u de uitkeringen elk jaar, elk kwartaal of elke maand laat doen.

U kunt meteen beginnen met de periodieke uitkeringen, maar u kunt ze ook uitstellen. Het is heel gebruikelijk als de uitkeringen pas beginnen als het pensioen ingaat. Dan zijn de uitkeringen een welkom pensioen of aanvullend pensioen. U kunt de uitkeringen ook enige tijd vóór uw 65e laten ingaan. Dan hebt u een vervroegd pensioen.
Meestal is het kapitaal in de jaren tussen de ontvangst van de ontslagvergoeding en uw pensioen flink aangegroeid. Als u het geld niet meteen nodig hebt, loont het bijna altijd de moeite om er een pensioenvoorziening van te maken.

Het deel dat nog niet is uitgekeerd, is belastingvrij. U betaalt wel belasting over de periodieke uitkeringen. Dat is trouwens loonbelasting. De Belastingdienst ziet de uitkeringen als loon uit vroegere arbeid.

Als u uw ontslagvergoeding wilt omzetten in een stamrecht, kunt u bij een verzekeraar een stamrechtverzekering afsluiten. Die verzekeraar beheert dan de ontslagvergoeding voor u en zorgt dat u de periodieke uitkeringen krijgt.
Is de ontslagvergoeding hoger dan ca. 50.000 euro? Denk dan eens na over een eigen stamrecht-BV. Die doet hetzelfde als de verzekeraar: het kapitaal beheren en uitkeringen doen. Maar nu bent u zelf de beheerder en kunt u met het kapitaal bijvoorbeeld gaan beleggen.

Wilt u advies over de meest verstandige handelwijze in uw situatie? Wij kunnen voor u een afspraak maken met een deskundig adviseur.